Kış ayına girmeden önce kombilerin elden geçmesinde tasarruf ve verimlilik açısından ciddi önem vardır. Periyodik bakımlarının yapılmaması neticesinde kış aylarında kombilerde ciddi sorunlar yaşanacağı unutulmamalıdır. Bu konuda Erzurum Teknik Kombi Servisi olarak, güvenli ve hızlı bir şekilde periyodik bakımlarınızı yapıyoruz. Bakım hizmeti almak için 0533 3075673’den veya 0442 2349435‘den müşteri temsilcilerimize ulaşabilirsiniz.
Bunun yanında sizlerinde bakım ile ilgili olarak neler yapabileceğinizden kısaca bahsedelim.
İlk önce kombiyi cihazını biraz tanıyalım, kombi cihazı evde kullanma sıcak suyunu ve radyatörleri ısıtmak için yakıt olarak doğalgaz enerjisini kullanan bir cihazdır. İçerisinde; Yanma odası, Depo, Eşanjör, Pompa ve Üç yollu vana bulunmaktadır.
Mutfakta yada banyoda sıcak su ihtiyacımız olduğunda suyu açtığımızda otomatik sensör suyun akışını algılayarak kombide ayarlanmış olan sıcaklığa göre suyu ısıtmaya başlar ve bizim istediğimiz sıcaklıkta sabitlemeye çalışır. Bir nevi otomasyonu güçlü bir alettir.
Kombi bakımını kışa girmeden nasıl yaparız ?
1- Kombi bakımına başlamadan önce kombi üzerinde bulunan basınç seviye göstergesini kontrol etmeliyiz, bu seviye her marka ve modelin kapatisesine göre çalışma standartlarına göre değişiklik göstermektedir. Mekanik olan seviye gösterge cihazlarında kırmızı renk ile belirtilen basıncı aşmamak kaydı ile su basıncı düşük ise kombinin alt tarafında bulunan küçük su alma vanasından su ilave ediyoruz. Yeni çıkan kombilerde dijital sensör yardımı ile su aldırılabiliniyor ve basıncı dijital ekrandan izleyebiliyoruz. Eğer bu saydıklarım konusunda sorununuz var ise kombinizin el klavuzuna bakmanızı öneririm. Yok ise Su aldırma işlemi ile teknik destek almanızı tavsiye ederiz. Aksi durumda ısınma sorunu veya tesisatta patlaklar oluşabilmektedir.
2- Radyatörleriniz hava almış ise, içerisinde suyu sirkilasyon yapamaz sıcak su radyatörlerde dolaşım yapamadığı için petek yeterince ısınmaz, yada belirli bir kısmı ısınırken yarısı ısınmaz. Petek, radyatörlerin havasını kontrol ediyoruz, bunun için elinizde takım çantasına gerek yok, elinizde radyatörlerinizi aldığınızda yanında gelen küçük anahtar şeklinde olan aletten yardım alıyoruz eğer bu yok ise telaşa gerek yok düz ağızlı bir tornavida yardımı ile de bu işlemi yapabiliriz.
Radyatörün boru bağlantılarının karşısında üst kısımda bulunan ufak vida gibi olan yeri anahtarı ile yada tornavida ile gevşetiyoruz vidayı yerinden çıkartmamız lazım, radyatörde hava var ise ilk başta hava sesi gelecek hava boşaldıktan sonra su akmaya başlayacaktır, buradaki su biraz yağlı, siyah renkte veya küf renginde akabilir telaş yapmanıza gerek yok, 1 su bardağı su aktıktan sonra vidayı kapatabiliriz. Kombiye en uzak radyatörden bu işlemi yapmaya başlıyoruz. Burada dikkat edilmesi gereken en önemli husus ısıtma hattımızda ve kombi üzerinden kontrol ettiğimiz suyumuzun basınçlı olması, eğer ki basınç yok ise hava yada su çıkmayacaktır. Her radyatörü kontrol ettikten sonra kombinin mutlaka su basıncını kontrol etmekte yarar var. Hava yapan radyatörler basınç oranını büyük oranda yükseltmektedir, buda bizim yanılmamıza neden olur.
Tornavida ile de yapmanız mümkün değilse ayarlı pense ile altta veya üstteki herhangi bir tapayı azıcık gevşeterek petekteki havayı alabilirsiniz. Su gelene kadar bu durum devam eder. Su geldiğinde ise tapa tekrar sıkılır.
3- Tüm herşeyi yaptık ama radyatörümüz çalışmıyor yeteri kadar sıcak değil ise, hattın suyunu genellikle banyoda bulunan vanasından boşaltarak ve açık haldeyken kombiye su aldırabiliriz. ve temiz su akana kadar bekleyebiliriz. Daha sonra sistemi doldurarak radyatörlerin havasını alabiliriz.
4- Bu yazılanları yaptıktan sonra kombinizin yeteri kadar sıcaklığı vermediğini düşünüyor iseniz bu konuda uzman personelimizden destek ve yardım alabilirsiniz.
Unutmayınki bu yazılanlar kışa girerken kombi hazırlık yazısıdır. Kombi bakımı ise yetkili servislerin uzman kişileri tarafından yapılmaktadır.